Het belang van een SSL certificaat

Is een SSL certificaat belangrijk voor mijn website?

Martijn Swolfs

Martijn Swolfs

Je ziet nog steeds veel websites die zonder een beveiligde verbinding functioneren. Anno 2020 kan dat écht niet meer. Eigenlijk om 2 redenen: in verband met de privacywetgeving is het vereist dat alle gegevens over een beveiligde verbinding verstuurd en ontvangen worden én het is gratis! Met behulp van de SSL certificaten van Let’s Encrypt kun jij gratis gebruik maken van een beveiligde verbinding.

Certificerende Autoriteiten

SSL certificaten worden uitgegeven door de Certificerende Autoriteiten (CA). Certificaten van bijvoorbeeld Global Sign, Sectigo en Let’s Encrypt zijn ‘voorgeprogrammeerd’ in de grote browsers (Chrome, Firefox en Edge). Wanneer je een certificaat gebruikt van een minder vertrouwde autoriteit, dan zie je een melding in de browser. Veel bezoekers die die melding krijgen, zullen afhaken.

Hoger in Google door SSL

Het gebruik van HTTPS geeft je website een voordeel bij het bepalen van de positie (ranking) in Google. Hiermee wil Google eigenaren van websites motiveren om een veilige verbinding te gebruiken. Inmiddels is een veilige verbinding een essentieel onderdeel van het zoekalgoritme wat de positie van zoekresultaten bepaald.

Vetrouwen van je bezoeker

Naast dat het beter is voor je positie in Google en vereist is om klantgegevens over een beveligde verbinding te versturen, geeft het je bezoeker ook vertrouwen. Wanneer we een melding in onze browser krijgen dat de website mogelijk je wachtwoord of gegevens kwijtraakt aan hackers vanwege de onbeveiligde verbinding, verliezen we automatisch het vertrouwen in die website.

Heeft jouw website al een SSL certificaat? Zo niet, laat het ons weten en we fixen het gelijk voor je!