Hoe belangrijk is snelheid voor Google?

Vaak wordt gedacht dat hoog komen in Google enkel komt doordat de content juist is. Je target op de goede zoekwoorden en mensen vinden jouw content relevant. Maar het gaat verder dan dat. Snelheid is enorm belangrijk voor de positie in Google.

Martijn Swolfs

Martijn Swolfs

Het belang van laadsnelheid voor jouw positie in Google

Naast het gebruiken van de juiste zoekwoorden, relevante content en het goed functioneren van je website, is snelheid van je website van enorm belang als je goed wil presteren in Google. Steeds meer zoekopdrachten worden vanaf een mobiel apparaat gedaan, en mobiele verbindingen zijn (nog) niet zo snel als de vaste verbindingen. Daarom vindt Google het belangrijk dat jouw website razendsnel geladen wordt.

Google heeft aangegeven dat sitesnelheid een van de factoren is die het algoritme gebruikt om pagina’s te ranken. Onderzoek heeft aangetoond dat Google specifiek de tijd tot eerste byte meet, als het gaat om paginasnelheid. Bovendien betekent een lage paginasnelheid dat Google minder pagina’s kunnen crawlen met hun toegewezen crawlbudget, en dit kan een negatieve invloed hebben op je indexering.

Paginasnelheid is ook belangrijk voor de gebruikerservaring. Pagina’s met een langere laadtijd hebben meestal hogere bouncepercentages en een lagere gemiddelde tijd op de pagina. Er is ook aangetoond dat langere laadtijden de conversies negatief beïnvloeden.

Wat kan je doen om de laadsnelheid van jouw website te verbeteren

Afbeeldingen optimaliseren

Door afbeeldingen te optimaliseren, verklein je de grootte van de afbeelding in bytes. Er zijn verschillende tools hiervoor (www.tinypng.com). Met behulp van deze tool, strip je verschillende data van de afbeelding die niet belangrijk is. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de afmetingen van de afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van SRCSET voor het laden van je afbeeldingen

Resources minimaliseren

Standaard zijn CSS, Javascript en HTML bestanden niet geoptimaliseerd. Er zijn ‘witregels’ en soms zijn er zelfs meerdere verschillende Javascript en CSS bestanden. Door witruimtes te vermijden en bestanden te combineren, verklein je de grootte van de bestanden en verhoog je de laadsnelheid hiervan. Als je gebruik maakt van WordPress zijn er verschillende plugins die dit voor je kunnen doen.

GZIP compressie

GZIP compressie is een methode waarmee bestanden gecomprimeerd kunnen worden op jouw website. Het is te vergelijken met .zip of .rar bestanden die je kent op Windows of Mac computers.

Gebruikmaken van een CDN

Als je gebruik maakt van een CDN (Content Delivery Network) verbeter je de laadsnelheid van je website aanzienlijk. Het biedt daarnaast ook een hoop voordelen op het gebied van veiligheid.

Jouw laadsnelheid verhogen door optimalisatie

Wil jij jouw website volledig optimaliseren?

Ben jij benieuwd naar hoe je jouw website kan optimaliseren of welke methodes er nog meer zijn om jouw website sneller te maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we gaan kijken hoe we je kunnen helpen.