Hoe gebruik je Google Search Console?

Google Search Console is een belangrijke tool voor de groei van je blog, of je nu een starter of al gevorderd bent het maakt niet uit. En het beste is dat jij gelijk vandaag hier gratis mee kunt beginnen!

Jai Visser

Jai Visser

Wat is Google Search Console precies?

Met Google Search Console kun je gedetailleerde rapporten inzien over de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten. Ook kun je kijken naar aspecten die dit beïnvloeden zoals backlinks en errors. Met de Search Console zie je hoe Google naar jouw pagina’s kijkt en wat je kunt verbeteren.

Waarom zou ik Google Search Console gebruiken?

  • Je kunt gemakkelijk fouten opsporen die zorgen dat pagina’s niet indexeerbaar zijn en deze punten dus verbeteren.
  • Inzichten van het zoekgedrag. Van de afgelopen 90 dagen kun je terugvinden op welke zoekterm je bent gevonden, wat de doorklikratio is en wat de gemiddelde ranking in de zoekresultaten is.
  • Het linkverkeer naar je website inzien. Je zult je verbazen over het linkverkeer van je website. Je krijgt een overzicht met sites te zien die naar jouw pagina linken en via welke site ze bij jou terecht komen.
  • Hoe je site eruit ziet voor potentiële lezers is belangrijk, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met zoekrobots. Dit zijn de robots waarmee zoekmachines je pagina lezen. Dit wordt ook wel Crawlen genoemd.

Hoe kan Google Search Console jouw blog verbeteren?

Google Search Console is een interessante tool voor bloggers. Het kan veel werk zijn om de rangschikking van de zoekresultaten te verbeteren of überhaupt te behouden, omdat de algoritmes en trends blijven veranderen. Als je pagina plotseling zakt in de ranking, kan dit erg stressvol zijn. Gelukkig kan Google Search Console jou inzicht geven in waarom dit is gebeurd, en hoe je dit zou kunnen oplossen.

Vaak zijn de oorzaken van een daling van de ranking of de zichtbaarheid van de site makkelijk op te lossen. Enkele voorbeelden voor een flinke daling zijn vaak:

  1. crawlfouten
  2. vermoedelijke malware
  3. inhoud gemarkeerd als spam

Als je het effectief gebruikt, kan Google Search Console het controlecentrum van je blog worden. Je krijgt een overzicht van alles wat je moet weten, en hoe je voorop kunt blijven lopen met je blog en/of bedrijf. En wees gerust, hoewel het er in het begin misschien ingewikkeld uitziet, zorgt de intuïtieve gebruikersinterface ervoor dat je in een mum van tijd een analytische wizard wordt.

Bekijk Google Search Console en ontdek er hier meer over.

Blijf je zoeken of kunnen wij je helpen met het vinden?

Wil jij je online zichtbaarheid aanpakken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op om eens te sparren over de mogelijkheden.