Patronen doorbreken

Ons brein maakt van nature patronen, vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Hoe herken je die en nog beter, hoe doorbreek je ze?

Martijn Swolfs

Martijn Swolfs

Hoe herken je patronen?

Het begint allemaal met het mentaal herkennen van je patroon. Het is een stukje zelfbewustzijn wat je moet creëren. Het is belangrijk je te beseffen dat jij als persoon niet achter die patronen zit. Het is iets wat ons brein uit automatisme doet, om geleden pijn uit het verleden niet nog eens te hoeven voelen. Er zijn vijf basispatronen te herkennen, waarbij ieder persoon zich wel in minimaal één kan vinden.

  1. Angst
  2. Primaire afweer
  3. Valse hoop
  4. Valse macht
  5. Ontkenning van behoeften

 

Must-read: de edele kunst van not giving a f*ck

Waarom moet ik patronen doorbreken?

Het denken in patronen, belemmert onze creativiteit. Het kadert namelijk ons denken. Wanneer we die patronen los kunnen laten, is de ruimte tot echte creativiteit daar en kunnen we volop gaan brainstormen over nieuwe strategieën en ideeën. Begrijp me niet verkeerd, patronen zijn er niet voor niets. Patronen hebben ook nut. Het bespaart ons energie bij sommige basale activiteiten. Dingen die we op de automatische piloot doen, geven juist ook weer ruimte in ons brein voor andere (creatieve) taken.

Probeer maar eens uit: je zit in een brainstormsessie en je komt er niet uit. Je hebt geen idee hoe verder of hoe je überhaupt dit probleem gaat oplossen. Stop dan onmiddellijk met de brainstorm. Ga simpele dingen doen, zoals douchen of autorijden. Een activiteit die ons weinig energie of denkvermogen kost. Dat zijn vaak juist de momenten waarop je op dat geniale idee komt, omdat je brein simpelweg ruimte heeft om met andere dingen bezig te zijn.

Hoe doorbreek je patronen?

Zoals eerder gezegd, begint het met herkenning! Wanneer je je bewust bent van je patronen, is het veel eenvoudiger om dit patroon te doorbreken. Een antwoord op de vraag “hoe doorbreek je patronen?” is er eigenlijk niet echt. Althans, niet in exacte vorm. Dat verschilt namelijk voor iedereen naar mijn mening. Ik kan je echter wel vertellen hoe ik mijn patronen doorbreek:

  1. Herkenning!
  2. Waarom heb ik dit patroon?
  3. Wat moet ik anders doen om dit patroon te doorbreken?
  4. Wat wil ik dat er verandert?

Die herkenning wordt makkelijker wanneer je de basispatronen onthoudt. Onze patronen zijn altijd wel te plaatsen in één van deze vijf basispatronen.

Wil jij 1-op-1 coaching in online marketing?

Zou jij graag eens 1-op-1 willen sparren over online marketing? Vul dan ons contactformulier in en we plannen zo snel mogelijk een afspraak met je in. Hopelijk tot snel!