Profit First

Een boek dat ik op advies van een coach heb besteld en gelezen. Dit heeft mijn hele mindset wat betreft mijn administratie veranderd. Voor mij is dit een echte game changer!

Martijn Swolfs

Martijn Swolfs

Waar gaat Profit First over?

Het boek is geschreven door Mike Michalowicz en vertaald door Femke Hogema. Het gaat over de money mindset die je als ondernemer kan hanteren. Het ‘oude’ denken is heel simpel, zoals we allemaal op school hebben geleerd: omzet – kosten = winst. Maar daarbij stelt het boek dat je vaak niet doorhebt hoeveel geld je uitgeeft aan misschien wel nutteloze dingen.

Wanneer je eerst je winst neemt en daarna wat overblijft uitgeeft aan zakelijk gerelateerde dingen, gaat je bedrijf voor jou werken, in plaats van jij voor je bedrijf. Volgens het boek moet je van je omzet als eerste je winst nemen. Daarna ga je je salaris apart zetten, de belastingen op een aparte rekening zetten en als laatste blijft het potje voor je kosten over. Op deze manier draai je de formule om: omzet – winst = kosten! Je verdeelt het geld daarnaast aan de hand van vaste percentages. Deze percentages bepaal als eerste op basis van historische gegevens in je boekhouding. Vervolgens ga je streefpercentages bepalen; het percentage waar je naartoe wil groeien. Een voorbeeld kan zijn: 5% winst, 55% salaris, 20% belasting en 20% kosten. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan en is winst ook écht winst!

game-changer: waar gaat profit first over?

Mijn mening over dit boek

Het idee van een structuur in het verdelen van mijn ontvangsten, geeft mij gelijk ontzettend veel rust. Ik ben nogal een mannetje van structuur. Daarnaast zet deze methode je ook aan het denken over de kosten die je maakt. Heb ik bepaalde dingen echt nodig? Ook helpt het mij om me een inzicht te geven in de financiële gezondheid van mijn bedrijf.

Ik had mijn zakelijke rekening laatst al overgeheveld naar de fantastische bank BUNQ, na een dramatische ervaring bij de Rabobank. Daar kan je tot 25 rekeningen openen met 1 lidmaatschap, dus dit bood mij gelijk de ruimte om verschillende rekeningen (potjes) aan te maken en mijn geld op bovenstaande manier te verdelen. Ik ben er net mee begonnen, dus het is nog in de experimentele fase, maar het geeft me nu al rust. Ik laat jullie uiteraard over een jaar horen hoe het me nu echt bevallen is.

 

Mijn score

Mijn oordeel

Al met al vind ik dit echt een game changer als het gaat om boekhouden voor je bedrijf. Het verandert je hele manier van denken over winst uit je bedrijf nemen. Op deze manier is het niet meer zo dat jij voor je jouw bedrijf werkt, maar dat jouw bedrijf voor jou werkt! En is dat niet zoals het zou moeten zijn?

Wil jij eens sparren over online marketing?

Zou jij graag eens 1-op-1 willen sparren over online marketing? Vul dan ons contactformulier in en we plannen zo snel mogelijk een afspraak met je in. Hopelijk tot snel!