Verbeter je landingspagina met A/B testen

Voor een hele grote hoop marketeers een bekende term, A/B testen, maar het wordt lang niet door iedereen gebruikt. Waarom is het zo belangrijk en wat je kun je er precies mee?

Martijn Swolfs

Martijn Swolfs

Naast dat je website bezoekers heeft, is het natuurlijk belangrijk dat deze bezoekers converteren naar leads of klanten. De kans is vrij groot dat je landingspagina niet in één keer een schot in de roos is. Hoe test je nou wat beter werkt op deze pagina en wat niet? Dat doe je dus door te A/B testen.

Hoe werkt A/B testen (splittesten)?

Met A/B testen maak je twee varianten van je landingspagina. Let wel op, het is belangrijk dat je maar 1 element per test wijzigt. Wanneer je op de landingspagina een element gewijzigd hebt om die te kunnen vergelijken met de originele versie, kun je een doel aangeven. Vaak is dat een knop onder je contactformulier of een download of inschrijfknop.

Vervolgens ga je wachten… Belangrijk hierbij is dat je altijd dezelfde periode aanhoudt, zodat je gegevens met elkaar te vergelijken zijn. Denk dan aan minimaal 2 weken. Na deze 2 weken ga je kijken welke variant van je landingspagina het beste heeft gepresteerd. Zijn de verschillen niet zo groot? Dan pas je het niet aan en doe je een volgende test. Dit proces kun je continu herhalen totdat je denkt dat je pagina perfect is. Maar is ie dat eigenlijk wel ooit?

 

Hoe werkt A/B testen?

Hoe kan ik beginnen met A/B testen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om te kunnen A/B testen. Het makkelijkste vind ik het om het binnen de website te houden. Zo kan ik met het thema dat ik gebruik, Divi van Elegant Themes, splittesten. Ik kan elementen wijzigen, moet een doel aangeven en het thema gaat zelf de landingspagina variëren aan de bezoekers. Na 2 weken kan ik de resultaten bekijken en kan ik heel eenvoudig aangeven welke variant ik wil houden. Op naar de volgende test.

Maar er is natuurlijk ook een andere optie. Zo is er Google Optimize. Hiermee kun je eigenlijk hetzelfde als wat ik hierboven heb beschreven, alleen doe je het dan met een product van Google, die overigens gratis is.

 

Heb jij al eens een A/B test gedaan?

Ik ben benieuwd! Heb jij al eens een A/B test gedaan? Zo ja, hoe heb je het destijds aangepakt en wat heb je precies allemaal getest. Hoe waren je resultaten? Zoals je merkt vind ik dit een enorm interessant onderwerp en kan ik hier uren over praten en met iemand over discussiëren. Laat me vooral weten hoe het bij jullie verloopt!

 

Wil jij jouw landingspagina's verbeteren met A/B testen?

Heb je zelf geen idee of simpelweg geen zin om A/B testen op te gaan zetten voor jouw website? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en we kijken hoe we jou hierbij kunnen gaan helpen.