Webflow VS WordPress: Alles wat jij moet weten!

Bij het maken van een website gebruiken webdesigners en ontwikkelaars vaak verschillende hulpmiddelen om een site te maken die zowel van binnen als van buiten er goed uit ziet. Webflow is zo’n tool die je steeds vaker begint te horen. Vele ontwikkelaars maken hier tegenwoordig websites mee.
Van alle websites wereldwijd is zo’n 34% gebouwd op wordpress. Zoals is WordPress erg populair, maar het is absoluut niet jouw enige optie!

Jai Visser

Wat is Webflow?

Webflow is een krachtig webdesign platform waarmee ontwerpers responsieve websites kunnen maken. Doordat Webflow gebruik maakt van een drag-and-drop interface, is webflow een intuïtieve manier voor gebruikers om responsive websites te maken. Webflow is ook een geweldig platform voor samenwerking, waardoor ontwerpers in real-time kunnen samenwerken aan projecten.

Webflow vs WordPress

Prijzen

Webflow wordt gehost op Amazon CloudFront en Fastly, beide uitstekende cloud hosting providers die ervoor zorgen dat jouw website snel laadt, ongeacht waar ter wereld deze wordt bezocht. Traditionele webhosting is vaak gekoppeld aan één locatie, wat kan betekenen dat niet iedereen een even snelle website heeft. Door voor Webflow te kiezen, kan je er zeker van zijn dat je internationaal de best mogelijke hosting voor jouw website hebt. Dit komt door de zogeheten CDN.

Wat kost Webflow

Webflow heeft 2 categorieën: “Site plans” en “Workspaces (Plan)” deze categorieën zijn weer onderverdeeld in meerdere opties.

Elke site die in Webflow wordt gebouwd heeft een workspace, dit zou je kunnen zien als de dashboard met meerdere WordPress-admin omgevingen. Het verschil tussen de Site plans en Workspaces (Plan) is dat je de website bij de Site plans wel met een custom domein kan hosten en bij Workspaces Plan niet (bijv. ewolve.webflow.io).

De workspace plannen zijn bedoeld om sites te bouwen en het voor jou gemakkelijker te maken om projecten en de websites van jouw klanten te beheren.

Webflow General Site Plans

General site plan

* Geen mogelijkheid om te publiceren op custom domein

Alle siteplannen bevatten:

 • Back-ups en versiebeheer

 • Wachtwoordbeveiliging

 • Geavanceerde SEO

 • Snelle pagina laadt

 • SSL en beveiliging

 • Onmiddellijke schaalvergroting

Webflow E-Commerce Site Plans

E Commerce Site plan

Alle siteplannen bevatten:

 • Back-ups en versiebeheer

 • Wachtwoordbeveiliging

 • Geavanceerde SEO

 • Snelle pagina laadt

 • SSL en beveiliging

 • Onmiddellijke schaalvergroting

Webflow Workspace (Account) plannen

Er zijn twee soorten accountplannen:

Individuele plannen gericht op freelancers (gratis en met een mogelijkheid tot upgraden voor extra functies) en Team plannen gericht op teams die samenwerken via een gedeeld dashboard.

Webflow Freelance & Agency plannen

Freelance Agency plannen

Alle accountplannen bevatten:

 • Client facturering

 • Aangepaste interacties en animaties

 • 100+ responsieve sjablonen

 • Wereldwijde stalen

 • Aangepaste lettertypen

 • Flexbox flexibele en responsieve lay-outs

 • Herbruikbare elementen

Webflow Voor in-house teams plannen

Voor in house teams plannen

Alle accountplannen bevatten:

 • Client facturering

 • Aangepaste interacties en animaties

 • 100+ responsieve sjablonen

 • Wereldwijde stalen

 • Aangepaste lettertypen

 • Flexbox flexibele en responsieve lay-outs

 • Herbruikbare elementen

Wat kost WordPress?

Zoals je ziet zijn de prijzen van Webflow best gecompliceerd wanneer je het vergelijkt met WordPress. Als we kijken naar de kosten van WordPress zelf is dat €0, maar daarbij komen wel kosten voor de hosting en mogelijke plug-ins. Om daadwerkelijk een getal te kunnen geven is lastig, je kan het namelijk zo duur maken als dat je zelf wilt. Het voordeel van WordPress tegenover Webflow is dat kleine bedrijven volledige controle hebben over hoeveel ze willen uitgeven.

Webflow VS WordPress: Gebruiksgemak

Het bouwen van een website kost veel tijd, niet alleen kijkend naar het design, maar ook naar het experimenteren met het systeem. Zowel WordPress als Webflow hebben een flexibel systeem om websites te bouwen.

Op het eerste gezicht ziet webflow eruit als een soort Photoshop met een drag-and-drop interface.

Webflow builder

Webflow heeft een enorme leercurve, in tegenstelling tot andere tools moet je even de tijd nemen om erachter te komen hoe Webflow werkt. De positieve kant is dat je er eenmaal aan gewend bent je enorm veel mee kunt doen, waaronder het maken van Parallax scrolling, animaties en nog veel meer.

WordPress

WordPress heeft een iets andere benadering om bedrijven te helpen bij het bouwen van hun websites. Even om in het achterhoofd te houden WordPress begon haar leven als een blog platform. Het komt met wat extra complexiteit. Bovendien is het in tegenstelling tot Webflow, waar je in principe geen code hoeft te leren, enige basiskennis van codering nodig om een WordPress site te bouwen (wanneer je geen gebruik maakt van een builder).

Het voordeel van WordPress is wel dat het algemeen een stuk eenvoudiger te gebruiken is dan Webflow. Beide hebben een uitgebreide community van experts om jouw op weg te helpen, maar webflow heeft tot op heden geen mogelijkheid tot plug-ins die je het leven veel makkelijker maken. Wanneer je bijvoorbeeld een cookie banner wilt heb je dit zo geregeld met een WordPress plug-in, maar met Webflow zal dit met code gedaan moeten worden.

Hoewel WordPress ingewikkelder lijkt dan andere webdesign-platforms, maakt juist het open-source karakter het een geweldige keuze voor wie zijn sjablonen en codes willen aanpassen met behulp van HTML/PHP en plug-ins.

Vrijheid, snelheid en veiligheid met Webflow

Vrijheid in Webflow

Je product of dienst moet aandacht trekken, een unieke website is dus enorm belangrijk. Doordat webflow een drag-and-drop builder heeft heb je enorm veel vrijheid. Een Webflow website kan je dus volledig om jouw merk heen bouwen.

Snelheid in Webflow

Een snelle website is een absolute must. Zowel de bezoekers, zoekmachines en jezelf maak je hier mee ongelukkig. Webflow sites vaak veel sneller dan niet geoptimaliseerde WordPress websites. Dit komt doordat Webflow gebruik maakt van Amazon Web Services.

Veiligheid in Webflow

Doordat WordPress een Open Source CMS is kan het soms wat meer kwetsbare fouten hebben dan Webflow. Het nadeel aan de veiligheid met Webflow is wel dat je jouw domein moet koppelen via jouw domein provider aan Webflow haar servers. En dit heeft wat veiligheids gevolgen:

 1. Geen IPv6-adressen voor webserver, de website is dus niet bereikbaar voor bezoekers met een modern internetadres. Ook heb je minder gegevensbeveiliging op IP-niveau. IPv6 maakt het mogelijk om de gegevens tijdens het transport te voorzien van beveiliging.

 2. Geen ondertekende domeinnaam (DNSSEC), hierdoor zijn bezoekers niet beschermd tegen gemanipuleerde vertaling van jouw domeinnaam naar kwaadaardige internetadressen.

 3. Onvoldoende Sleuteluitwisseling Parameters, dit is een cryptografie met openbare sleutels. Het stelt twee partijen die elkaar nog niet eerder hebben ontmoet, in staat om op een veilige manier een sleutel vast te stellen die ze kunnen gebruiken om hun communicatie te beveiligen.

Vrijheid, snelheid en veiligheid met WordPress

Vrijheid in WordPress

In wordpress kan je enorm veel vrijheid hebben als je gebruik maakt van builders, tot op heden is dit alleen mogelijk met Plug-ins voor WordPress.

Snelheid in WordPress

Niet geoptimaliseerde websites zijn over het algemeen niet sneller dan Webflow websites, maar wanneer je WordPress websites wel optimaliseert met de juiste instellingen en plug-ins. Zijn vaak even snel en soms wel eens sneller.

Veiligheid in WordPress

Zoals eerder is WordPress een Open Source CMS waardoor de gebruiker de licentie heeft om bijna alles met de broncode te doen. Helaas zijn er ook gebruikers die kwaadaardige bedoelingen hebben. Zij gebruiken kwetsbare fouten om jouw website te hacken, dit kan je tegenhouden met (gratis) Plug-ins. Daarnaast is bij WordPress sites vaak de hosting en de domeinprovider hetzelfde bedrijf en heb je dus meer vrijheid in instellingen voor veiligheid of zijn de volgende standaarden al opgenomen:

 1. Wel IPv6-adressen voor webserver

 2. Wel een ondertekende domeinnaam (DNSSEC)

 3. Wel Sleuteluitwisseling Parameters

Alles nog even op een rijtje:

Voordelen van Webflow

 • Vrijheid om de perfecte website op maat te maken
 • Maak animaties zonder code
 • SEO vriendelijke website creatie
 • Krachtige hostingondersteuning met beperkte downtime
 • Gratis SSL-certificaat
 • Een enorm aanbod aan openbare secties die jij ook kan gebruiken voor jouw website
 • Fantastisch voor het maken van jouw bedrijfswebsite
 • Enorme community voor hulp en ondersteuning bij problemen
 • Updates worden automatisch geïnstalleerd
 • Websites die met Webflow zijn gebouwd laden in het algemeen sneller
 • Dagelijks automatisch back-ups

Nadelen van Webflow

Voordelen van WordPress

Dus en nu?

Als je een website gaat of laat bouwen, welke optie moet ik kiezen? Doordat Webflow en WordPress een compleet andere benadering hebben van het webontwikkeling process is er helaas geen one-size-fits-all oplossing. Beide zijn erg populaire tools zowel voor beginners als bij de ontwikkelaars.

Webflow is een geweldig hulpmiddel om sites te maken. Veel grote bedrijven zie je ook een overstap maken naar Weblfow, zoals Upguard welke met meer dan +2.500 pagina’s verhuisde 😲. Deze unieke tool is geavanceerd en gebruikt een iets wat complexere omgeving om jou te helpen met het tot leven brengen van jouw ideeën. Je hebt niet veel codeerkennis nodig om een ​​expert te worden binnen Webflow (wel voor wat geavanceerde functies), maar je hebt wel de tijd nodig om te wennen aan een diepgaand stuk webontwikkeling software. Het is niet echt direct het soort hulpmiddel dat veel beginners zal aanspreken.

WordPress is al jaren een van de favorieten en een naam in de web ontwikkelingsbranche waar je eigenlijk bijna niet om heen meer kan. Ze bieden duizenden gratis sjablonen en thema’s waarmee je online aan de slag kunt. Het spreekt meer nieuwkomers aan die niet veel ontwikkelaars ervaring hebben.

Dus welke moet je kiezen?

Dat hangt zoals je ziet allemaal van jou af. Wat denk jij dat het beste bij jouw bedrijf en achtergrondkennis past?

Bekijk hier onze andere blogs

Websites

Het belang van een goed en professioneel webdesign

Een website is hét visitekaartje van jouw bedrijf, maar waarom zou je het daarbij laten? Een website kan maandelijks duizenden potentiële klanten bere...
Algemeen, Websites

Chrome zonder browser cookies vanaf 2024

Google Privacy Sanbox Cookies, we kennen ze allemaal wel. Ze worden gebruikt om ons surfgedrag te volgen en Google gebruikt die informatie om relevant...
SEO, Websites

Wat is een CDN en hoe werkt het?

Hoe werkt een CDN? Wanneer een gebruiker een webpagina of andere online-inhoud opvraagt, gaat het CDN na welke van zijn servers het dichtst bij de geb...
Websites

Waarom is een recruitment website zo belangrijk?

Wat is een recruitment website? Onder recruitment websites verstaan we websites die niet gericht zijn op het verkopen van je producten of dienste...
Algemeen, Social Media

LinkedIn Live Audio Events, wat is het?

Ontwikkelingen rondom live audio Als je kijkt naar de ontwikkelingen rondom live audio op social media, dan is de introductie van LinkedIn Audio Event...
Algemeen

5 tips om op te vallen in een inbox

1. Gebruik een persoonlijk afzender Met een persoonlijke afzender geef je de ontvangers het gevoel dat ze met jou als individu in gesprek zijn. Hierdo...
Algemeen, Websites

Waarom is een Chatbot een must voor jouw website?

Waarom een Chatbot? Chatbots worden vaak gebruikt om twee redenen:Om de customer experience van klanten te verbeteren. Chatbots zijn een live chat ser...
Algemeen, SEO

Hoe gebruik je Google Search Console?

Wat is Google Search Console precies? Met Google Search Console kun je gedetailleerde rapporten inzien over de zichtbaarheid van jouw website in de zo...
Algemeen, Websites

Wat is Google optimize en hoe gebruik je het?

Wat is A/B-testen eigenlijk? A/B-testen, ook wel splittesten genoemd, is een manier om pagina-elementen (of wat voor gegevenstype ook) tegen elkaar af...

Gaan we de uitdaging aan samen?

Ben jij benieuwd of we de uitdaging aan zouden kunnen? Plan dan geheel vrijblijvend een kennismaking in of neem contact met ons op!

© E-wolve 2024 - Alle rechten voorbehouden | Privacy Policy | Algemene voorwaarden